Wednesday, November 11, 2009

Key Note – SharePoint 2010 – A first class development platform – Steve Fox

Steve började key noten med att skryta om 100 miljoner sålda SharePoint licenser och mer än 17 000 kunder och 4000 partner som har anammat tekniken. Kraft foods och Volvo är två av dessa kunder som dessutom använder SharePoint för sina publika sidor.

Det märks att Microsoft menar allvar med molntjänster, så kallad Cloud computing. Med två gigantiska hallar i Washington och Chicago, och med mer än 80.000 fysiska servrar, kan nu Microsoft erbjuda sina kunder 99,9 % tillgänglighet. SharePoint finns i dagsläget i molnet i två former, dels för intanetlösningar och dels för Internetbaserade lösningar. Mer om detta kommer jag att täcka i en dedikerad blogg för molntjänster.

Steve nämnde även den integration som Microsoft har gjort mellan SharePoint 2010, Visual Studio 2010 och Office 2010. Det finns två utvecklingsprogram som Microsoft kommer att göra tillgängligt för utvecklarna, Visual Studio 2010 och SharePoint Designer 2010. SharePoint Designer kommer att vara gratis och har fått riktigt upplyft jämfört med sin föregångare. Bland annat kan nu workflows designas i Visio 2010, importeras i SharePoint Designer 2010 och sedan paketeras som .wsp för SharePoint 2010.

Utvecklarna är mycket tveksamma till SharePoint Designer och föredrar naturligtvis Visual Studio 2010, men för oss vanliga dödliga IT-pros är detta, det rätta verktyget.

Med Visual Studio 2010 finns det möjlighet att bygga så kallade Sandboxar. Tidigare kunde ett program som var dåligt skrivet att krascha SharePoint eller sänka en hel site. Med sandbox-lösningen får varje program ett antal poäng. Om SharePoint ser att ett program har överskridit gränsen, såsom minnesutnyttjande eller CPU-kraft, stänger SharePoint programmet.

Microsoft har även byggt in SharePoint Connection i Visual Studio 2010 som gör att allt innehåll i SharePoint visas direkt i Visual Studio. Detta underlättar för utvecklarna att bygga och anpassa lösningar.

Utvecklare kan numera direkt utveckla, med en knapp kompilera och testa sin kod och sedan från Visual Studio 2010 deploya lösningen till SharePoint 2010. Det finns även möjlighet att avinstallera applikationer utan inblandning av “Farm Administrators”.

.wsp-lösningar har med detta standardiserats och kan lätt flyttas mellan Visual Studio 2010 och SharePoint Designer 2010.

Mer material och jätte nyttiga utbildningsmaterial för utvecklare finns på Channel9 

IMG_4475

/Henrik A. Halmstrand

No comments: